O manifestaciji

Internacionalni sajam pršuta ISAP se od 2006. godine, kada se Općina Tinjan proglasila Općinom istarskog pršuta, redovno održava u Tinjanu trećeg vikenda u listopadu. Manifestacija je to koja je doprinijela prepoznatljivosti Općine i cijele ruralne Istre, a utemeljena je na težnji za očuvanjem tradicionalnog proizvoda i gospodarski rast i razvoj ovoga kraja.

Jedna je od najvažnijih turističkih i gospodarskih manifestacija središnje Istre koju godišnje posjeti više od 25.000 ljudi.

Suradnja Općine Tinjan sa nadležnim ministarstvima, Istarskom županijom i turističkim zajednicama omogućuju kvalitetnu organizaciju događaja.

Svake godine se najuspješnijim pršutarima dodjeljuju plakete i priznanja za kvalitetu njihovih proizvoda te se proglašava i šampion sajma, a sve temeljem ocjene stručne komisije koju čine senzorni analitičari pršuta, članovi Udruge senzornih analitičara pršuta - GUSTUS osnovane u Tinjanu 2010. godine.

Specifičnost gastronomske ponude manifestacije ISAP ogleda se u mogućnosti da se u isto vrijeme na jednom mjestu nađu pršuti iz svih krajeva svijeta i da se mogu kušati, uspoređivati i valorizirati.

Pršut se, kao vrhunsku suhomesnatu deliciju, slobodno može nazvati kraljem suhomesnatih proizvoda. Upravo pršut privlači zavidan broj zaljubljenika, pa se zahvaljujući njemu pune i smještajni i ugostiteljski kapaciteti Tinjanštine, Središnje Istre i šireg istarskog područja u razdoblju izvan visoke sezone.

Osim gastro ponude, koja se ne sastoji samo od pršuta i suhomesnatih proizvoda kao najvažnijeg dijela manifestacije, već i od niz drugih gastro proizvoda (sir, maslinovo ulje, vino, voće te proizvodi od voća i povrća, suveniri…) koji se nude na mnogobrojnim štandovima tijekom ISAP-a u Tinjanu, organiziraju se stručni skupovi, predavanja i prezentacije na tematiku proizvodnje i valorizacije pršuta i drugih autohtonih proizvoda te ekološke proizvodnje. ISAP je specifično jedinstvena prilika da se spoje edukacije, degustacije, sport, kultura i zabava, a posjetitelji na jednom mjestu dobivaju višestruku kvalitetnu ponudu.

Tradicionalnom izložbom kosira iz godine u godinu postiže se očuvanje starog zanata i potiču se izrađivači kosira da se svake godine aktiviraju oko daljnje proizvodnje kroz omogućavanje prezentacije i osiguravanje tržišta tijekom ISAP-a.

Svoje znanje i godišnje zalaganje na ISAP-u prezentiraju i članovi folklorne udruge ''Kumpanija Kosirići'' koji kroz ples, pjesmu i narodnu nošnju promoviraju Istru domaćim i stranim posjetiteljima, čuvajući na taj način materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Istre. Bogatstvo povijesti ovoga kraja, Istre i Hrvatske ogleda se u postavu izložbe Zavičajne zbirke Enriko Depiera.

Brojna sportska događanja su također sastavni dio manifestacije ISAP jer čine spoj prirode, sporta i gastronomije, i kao takva su kompletan doživljaj posjetitelja. Organizacija rekreativne biciklijade ''Od lokve do lokve'' uključuje opremljene punktove za osvježenje na trasi, logistiku, voditelja i zajednički kuhani ručak na cilju.

Festival pljočkanja okuplja domaće i strane natjecatelje (Hrvatska, Slovenija, Italija), a glavni mu je cilj očuvati i prenositi na mlađe naraštaje tradiciju starih, gotovo zaboravljenih sportova Istre. Održava se atletska utrka ISAP run, obiteljska pustolovna utrka Lov na istarski pršut.

Nezaobilazni zabavni sadržaj ISAP-a je i organizacija mnogobrojnih koncerata poznatih glazbenih izvođača sa hrvatskog područja i izvan njega.