O općini

Općina Tinjan nalazi se u centralnom dijelu središnje Istre, na prostoru zapadne strane Drage, ukupne površine od 53,94 km2, 1684 stanovnika 2011. g. te gustoćom od 31 st/km2. Graniči sa gradom Pazinom i općinom Sveti Petar u Šumi istočno, južno s općinom Žminj i Kanfanar, zapadno sa općinama Sv. Lovreč Pazenatički, Višnjan i gradom Porečom te sjeverno s općinom Karojba.

Osnovana je konstituiranjem Vijeća općine Tinjan dana 15. travnja 1993., a temeljem Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (NN br. 90/92).

U sastavu Općine Tinjan nalaze se naselja Brečevići, Brčići, Jakovici, Kringa, Muntrilj, Radetići, Tinjan i Žužići.

Tinjan ponosno čuva svoju povijest i tradiciju, bilo da je riječ o simbolima ovog kraja, kamenom suhozidu i lokvama te kosirima i rankunima, folklornom i graditeljskom nasljeđu, predaji i legendama ili pak o vrhunskim gastronomskim delicijama poput istarskog pršuta.

Za očuvanje tradicije proizvodnje vrhunskog pršuta na Tinjanštini danas je zaslužno nekoliko registriranih pršutana, a 2006. godine Tinjan je proglašen Općinom istarskog pršuta. Još jedna znakovita tradicija ovoga kraja je kovački zanat. Tinjanski kosiri nadaleko su poznati, pa tijekom raznih manifestacija u Tinjanu organiziramo smotre kosira i drugih kovačkih proizvoda kovača iz cijele Istre.