Istarskim pršutarima četiri zlatne medalje na Danima hrvatskog pršuta u Rijeci

26. travanj 2023. - kategorija: ISAP

Istarski_prsutari_u_Rijeci.jpg

U hotelu Bonavia u Rijeci, 23. travnja održani su dvodnevni deveti Dani hrvatskog pršuta, natjecateljsko-edukativna smotra svih hrvatskih pršutara.

Uoči manifestacije provedeno je tradicionalno ocjenjivanje hrvatskih pršuta sa zaštićenim oznakama, a to su istarski pršut koji nosi zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), te krčki, dalmatinski i drniški pršut koji imaju zaštićenu oznaku geografskog podrijetla (ZOGP). Ocjenjivano je ukupno 14 pršuta, a među njima je deset pršuta osvojilo više od 90 bodova te se okitilo zlatnom medaljom. Među njima su i četiri istarska proizvođača: Dujmović, Buršić, Jelenić i Pisinium. Šampionom 9. Dana hrvatskog pršuta proglašena je pršutana Smjeli iz Dugopolja koju vodi jedan od najnagrađivanijih hrvatskih pršutara Vlado Prančić.

Osim zasluženo osvojenih medalja za ocjenjivane pršute, na svečanosti u Rijeci dodijeljena su i dva posebna priznanja za razvoj pršutarske industrije u Hrvatskoj, koja su dobili Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice i marketa Žužić u Krku i jedini proizvođač zaštićenog krčkog pršuta, te Nevenka Hreljak koja s obitelji u Pazinu vodi tvrtku Pisinium.

Na Danima hrvatskog pršuta u Rijeci najavljen je porast cijena pršuta na tržištu zbog rasta cijena sirovine, energenata, rada, povećanja kamata i svih ulaznih troškova. „Zbog svih tih neizvjesnih vremena kroz koje prolazimo, mi pršutari nastojimo proširiti svoje tržište prije svega na Europsku uniju. Taj korak nije ni jednostavan ni lagan jer dolazimo na razvijena tržišta gdje su prisutni veliki proizvođači i veliki razvijeni brendovi. Za kvalitetan iskorak na tržište Europe potrebne su daljnje investicije kroz proizvodnju, pakiranje, marketing, pa pred nama stoje veliki izazovi“, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

U Hrvatskoj se godišnje proizvodi oko 500 tisuća komada pršuta, a pojede se oko milijun, što znači da je potražnja dvostruko veća od proizvodnje pa hrvatski proizvođači imaju prostor za rast, što je potvrdio i Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Milanovića, istaknuvši da ćemo u narednih godina, s obzirom na najavljene investicije u postojeće i nove proizvodne pršutane, povećati proizvodnju na 700 tisuća komada.

Izaslanik ministrice poljoprivrede, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać istaknuo je da osim istarskog, krčkog, drniškog i dalmatinskog pršuta Hrvatska danas ima još 38 zaštićenih proizvoda, što nas svrstava na visoko sedmo mjesto po broju zaštićenih proizvoda u EU.

Da je porast izvoza visokofinaliziranih mesnih proizvoda i mesnih prerađevina Hrvatskoj donio vanjskotrgovinski suficit veći od 34 milijuna eura istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori, dok je riječki gradonačelnik Marko Filipović ukazao na iznimnu važnost proizvoda poput zaštićenih hrvatskih pršuta u gastronomskoj ponudi hrvatskog turizma.

Šampionski i zlatnim medaljama nagrađeni hrvatski pršuti, među njima i četiri istarska, drugog su dana manifestacije predstavljeni na riječkom Korzu, te ponuđeni na uživanje Riječanima i turistima.