Prva konferencija o istarskom pršutu

16. prosinac 2021. - kategorija: Zanimljivosti

konferencija-prsut.jpg

U organizaciji Udruge proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa, u Hiži istarskoga pršuta u Tinjanu, 14. prosinca održana je prva Konferencija o istarskom pršutu na kojoj su proizvođači istarskog pršuta, uzgajivači svinja, tehnološki i marketinški stručnjaci i konzultanti te predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Ministarstva poljoprivrede, raspravili niz aktualnih tema vezanih za proizvodnju i plasman ove najcjenjenije istarske tradicijske delicije.

Istarski pršut je od 2015. nositelj europske Zaštićene oznake izvornosti, danas ga proizvodi devet pršutana u Istri, ali količina pršuta s oznakom izvornosti (1.729 komada u 2021. godini) je nedostatna u odnosnu na višestruko veću potražnju. Ni s drugim hrvatskim pršutima (krčkim, dalmatinskim i drniškim koji nose zaštićenu oznaku geografskog podrijetla) ne stoji bolje, štoviše, u cijeloj Hrvatskoj proizvodi se oko 450.000 komada pršuta, a uvozi se gotovo isto toliko. 

Na početku konferencije, sve prisutne je u ime Općine Tinjan pozdravio prigodnim govorom, načelnik općine Goran Hrvatin.

Istarski proizvođači zaštićenog istarskog pršuta butove dobavljaju uglavnom od uzgajivača iz Slavonije, ali dobava sirovine nije stabilna a cijene su vrlo varijabilne zbog još neuhodanog sustava zbrinjavanja cijelog svinjskog trupa, neophodnog za isplativost uzgoja teških svinja. Primjeri dobre prakse ipak pokazuju da se pored butova koje kupuju proizvođači pršuta ostatak svinjskog mesa može zbrinuti usmjeravanjem u proizvodnju kobasica, zarebnjaka, pancete i drugih tradicijskih istarskih proizvoda, pa je pred Udrugom proizvođača istarskog pršuta uspostaviti upravo takve kanale poslovne suradnje. S druge strane, istarskom pršutu potrebna je i pojačana marketinška potpora, a upravo traje trogodišnji projekt promocije istarskog pršuta financiran od Europske unije koji sadrži izradu i objavu internetskih i tiskanih publikacija o istarskom pršutu, medijsku promociju, nastupe na domaćim i inozemnim sajmovima i niz drugih aktivnosti koje provodi Udruga.

Na konferenciji je bilo riječi i o potporama za izgradnju pršutana kroz Program ruralnog razvoja, ali i kroz druge natječaje, primjerice za korištenje obnovljivih izvora energije i za povećanje dobrobiti životinja; o mogućnosti da istarski pršut besplatno nosi oznaku „Meso hrvatskih farmi”; o tome da uzgoj svinja u Istri nije isplativ kao u Slavoniji odnosno u Istri uzgajivač može opstati samo ako sam prerađuje vlastitu sirovinu; o otežavajućim okolnostima za izgradnju svinjogojskih farmi u Istri, među kojima su najsloženije stroge prostornoplanske odredbe, ali i sukob s turističkom sektorom koji ne želi farme u blizini smještajnih objekata.

„S iskustvima kakve Istra ima u usavršavanju i promociji svojih vina i maslinovih ulja, vjerujemo da je i pred istarskim pršutom velika šansa te da on, usprkos zasad ograničenim količinama, ima svijetlu budućnost”, rekao je zaključujući ovu konferenciju Paolo Jelenić, predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta.

Detaljnije o sadržaju konferencije pogledajte na: https://bookaleta.com/uspjesna-sadrzajna-i-vrlo-potrebna-prva-konferencija-o-istarskom-prsutu-odrzana-u-tinjanu/

Prva konferencija o istarskom pršutu